Ahol a digitális trendek, eszközök és a parenting beszélgetnek

Tabletgyerekek

Tabletgyerekek

Itt az öntanuló és önjátszó intelligenciák kora

2017. augusztus 21. - Kata Simon

Múlt héten olvastam egy cikket a Washington Poston, ami további kutatásra sarkallt. Arról írtak benne, hogy mennyire szélsebesen sikerül fejleszteni a mesterséges intelligenciákat ma, és ezzel mennyire hamar utolérhetjük a sci-fik vázolta Jövőt.

Ahogy Kaszparov a '90-es években még csak géppel sakkozott, úgy (és ezzel nagy ugrás!) idén májusban a világ egyik legjobb go-játékosát verte meg a Google egyik számítógépe. Az egészen friss hír pedig az, hogy múlt héten az Elon Musk-menedzselte OpenAI meccselt egy hatalmasat a gémerek legjobbjaival.

Dendi vs. OpenAI a Dota2-ben

Mi is történt pontosan? A fejlesztők kíváncsiak voltak arra, hogy hogyan viselkedik a mesterséges intelligencia éles helyzetben, és mennyit képes tanulni, saját magán fejleszteni. Teljesen mélyvízbe dobták OpenAI-t: a teljesen kezdő szinttől két hétre (!) volt csak szüksége, hogy sikerüljön a legjobbakat kiütnie.
Számomra ebben a sztoriban az a legdöbbentőbb, ahogy meg is lepődünk ezen. Ugyanígy vannak ezzel a játékosok is, a fenti videóban 0:30-nál még kb. saját verhetetlenségüket és ügyességüket bizonygatják, aztán az első perc magasságában látszik már, hogy amit tapasztalnak, az több, mint amire számítottak. ("óristen, ez sokkal gyorsabb" vagy "ez olyan mint én, csak sokkal jobb") OpenAI ugyanis nagyon gyors, az ellenfél lépéseit is azonnal analizálja, előre tud az ellenfél fejével is gondolkodni, és meg is teszi azt a szívességet, hogy ronggyá ver mindenkit.
Így válik sajnos nagyon hamar egyhangúvá Dendi küzdelme is, a videót nagyon tanulságos végignézni: még csak nem is óvatosan sikerül lekalapálni ezt a játékost.

Hola Jövő, hola Gépek! 

A bejegyzés trackback címe:

https://tabletgyerekek.blog.hu/api/trackback/id/tr7112759498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása